Ratingová agentúra Fitch ako druhá odobrala Rakúsku rating AAA

14.02.2015 Celý región

Viedeň 14. februára (TASR) - Ratingová agentúra Fitch sa stala ďalšou agentúrou, ktorá odobrala Rakúsku špičkový rating na úrovni AAA. Ako dôvod uviedla horší než pôvodne očakávaný vývoj štátneho dlhu. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg a server wsj.com.

Fitch v piatok 13. februára uviedla, že znižuje rating Rakúska o jeden stupeň z AAA na AA+, nakoľko očakáva, že štátny dlh bude omnoho vyšší, než sa pôvodne predpokladalo. Ako dodala, štátny dlh Rakúska by mal tento rok dosiahnuť až 89 % hrubého domáceho produktu (HDP), zatiaľ čo pôvodný odhad hovoril o 75 % HDP. Fitch sa tak stala druhou agentúrou, ktorá Rakúsku odobrala špičkový rating. Pred troma rokmi tak urobila konkurenčná Standard & Poor's.

Podľa Fitch sa dynamika rakúskeho dlhu v poslednom období výrazne zhoršila, pričom dôvodom je príliš dlhá reštrukturalizácia bánk zo štátnych financií. Ako agentúra informovala, pokrok v reštrukturalizácii stredne veľkých bánk, ktoré sa počas finančnej krízy dostali do problémov, napreduje veľmi pomaly. Fitch zároveň upozornila, že ak nedôjde k pokroku v redukcii dlhu, počíta s ďalším znížením ratingu. Naopak, ak sa situácia v tejto oblasti zlepší, nevylučuje opätovné zlepšenie hodnotenia.
 

Vyberte región